989 Kč
Monchiero Carbone vyrábí Roero Riserva „Printi“ od roku 1997. Jde o víno, které se může směle měřit s nejvíce strukturálními piemontskými červenými víny. Je schopné snášet dlouhé období zrání bez toho, aby ztratilo jemnost a eleganci, kterou mají Nebbiola pěstovaná na svazích Roero.
Hrozny pocházejí z hlinito-vápenatých půd na kopci Frailin, v geografické oblasti canalese Srü. Expozice na plný západ umožňuje révě využít horké a suché letní dny a zachytit i poslední paprsky podzimních západů slunce, které jsou již mírně teplé, ale nezbytné pro úplné dozrání, které u Nebbiola nastává až později: hrozny jsou sbírány přibližně v polovině října.
Macerace s vinifikovanými slupkami je vždy dlouhá a pomalá, aby mošt získal všechny přírodní komponenty obsažené v bobulích. Po odkalení víno putuje do malých sudů, kde pokračuje malolaktická fermentace a zůstává tam minimálně 22-24 měsíců. Po roce zránní v klidu našich starých sklepů po lahvování je víno připraveno k uvedení na trh. Má intenzivní ovocnou vůni a plnou, dlouhou chuť s elegancí tříslovin Roero. Víno je vhodné k archivaci.
Barva: Jasná, intenzivní rubínová.
Vůně: Intenzivní, velmi hluboká, s výraznou aromatickou komplexností: po prvním éterickém dojmu se objeví vůně malin a ostružin, které jsou doplněny složitými tóny sladkého koření (skořice, kakao) a ušlechtilého dřeva.
Chuť: Silná chuť se projevuje hustotou tříslovin a vynikajícím vyvážením alkoholu a tříslovin. Po plném, téměř žvýkacím vstupu se sladké a jemné třísloviny postupně rozvíjejí, čímž vytvářejí dlouhý a harmonický závěr.
Párování: Výrazná struktura a plnost tohoto vína si žádají bohatá a chutná jídla, jako jsou pomalu pečené maso nebo dušené hovězí v červeném víně, pečené jehněčí nebo divočina. Ideální je také k sýrům s dlouhou zralostí, jako je Castelmagno nebo Parmigiano Reggiano 36 měsíců.
Odrůda: 100% Nebbiolo
Suché víno, zbyt. cukr: 0,15 g/l, alc.: 13,5-14,0%